Nallesairaala

Elias on tuonut rakkaimman lelunsa Teukka-karhun nallelääkärin vastaanotolle. Hiukan ujostellen hän selittää Teukan hiukan pelkäävän lääkäreitä. ”Ne aina pistää Teukkaa isoilla neuloilla ja se sattuu.” Teukka makaa kärsivällisesti kiiltävän mustassa turkissaan jumppasaliin rakennetulla sairaalapedillä. Teukka kärsii iatrophobian lisäksi ”murtuneesta korvasta, ja sitten sillä on mahakipeä.” Ei siis mikään helpoin potilas. Tottunein käsin nallelääkäri kieputtaa sideharsoa Teukan pään ympärille, kuuntelee keuhkoja ja sydäntä samalla potilaan huoltajan kanssa mukavia jutustellen. Nallelääkäri uskoo potilaan selviävän ilman ikäviä neuloja tällä kertaa. Hoidoksi riittää leikkiä kolme kertaa päivässä ja iso kasa haleja aamuin illoin, niin kuin reseptissäkin lukee. Sekä Elias että Teukka vaikuttavat helpottuneilta. ”Katso nyt. Ihan turhaan pelkäsit,” Elias sanoo Teukalle silitellen tämän karheaa turkkia.
Nallesairaalassa lääketieteen opiskelijat hoitavat sairastuneita pehmoleluja, joita lapset tuovat vastaanotolle. Tarkoituksena on vähentää lasten lääkäripelkoja ja antaa lääketieteen opiskelijoille kokemusta lasten kanssa toimimisesta. Nallesairaala on yksi vanhimmista FiMSIC:n projekteista ja ympäri maailmaa lääketieteen opiskelijat järjestävät samanlaista toimintaa monissa maissa.

Suomessa nallelääkärit toimivat viidessä kaupungissa Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Nallesairaaloita järjestetään päiväkotivierailuina, sekä erilaisissa tapahtumissa. Tampereella on esimerkiksi oltu mukana lasten oikeuksien päivänä Tamperetalolla ja Kuopiossa Tieteen päivillä.

Projekti on erittäin suosittu niin siinä toimivien medisiinareiden kuin siihen osallistuvien päiväkotien sekä lapsien mielestä. Kaikki opiskelijat vuosikurssiin katsomatta ovat lämpimästi tervetulleita mukaan toimintaan. Myös päiväkotien puolelta yhteydenotot ovat tervetulleita, mikäli kiinnostusta saada nallelääkärit vierailulle löytyy.

Paikallisesti nallesairaalatoiminnasta vastaa kussakin kaupungissa nallesairaalakoordinaattorit ja kansallisesti FiMSIC:n kansanterveysvirkailija. Yhteyttä voit ottaa FiMSIC:n kansanterveysvirkailijaan: npo (at) fimsic.org.